Sunday, 2018-10-21, 1:37 AMMain | Registration | Login

Site menu

News calendar

«  May 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Login form

Welcome Guest!

Search

Site friends

Our poll

Rate my site
Total of answers: 61

Statistics

Main » 2008 » May » 12 » "Culorile primăverii" vernisate la Făleşti
"Culorile primăverii" vernisate la Făleşti
9:05 PM

Buna ziua, Europa!

Buna ziua! – Făleşti!

Buna ziua, România!
Buna ziua Paşcani, Conteşti, Mînzăteşti (jud. Iaşi), Galbeni (jud. Bacău), Dorohoi (jud. Botoşani), Moldoviţa (jud.Suceava), Saranga, com. Pietroasele; Smeeni (jud.Buzău), Vulcan (jud. Hunedoara), Turnu Măgurele (jud.Teleorman), Bîrlad, Tîrgu Mureş (Mureş), Moşniţa Nouă, Timişoara (Timişoara), Braşov, Argeş!
„Ziua Europei” a pogorît la Făleşti prin etapa de finalizare a Concursului internaţional de desene şi pictură „Petrică Gruşcă” şi vernisarea lucrărilor în incinta ONG „Alianţa între generaţii” (preşedinte Gheorghe Şova), dar şi pe galeria de desene plasate pe www.artsfalesti.ucoz.com.

Dincolo de emoţiile ce i-au copleşit pe cei prezenţi în această ziuă, cînd şi bunul Dumnezeu ne-a oferit o zi senină, remarcăm seninătatea emanată din aceste lucrări. Acest fapt l-am sesizat cînd ne-au parvenit lucrările trimise prin grija doamnei Aurelia-Carmen Lupu, care reprezentau copii din clasele primare din comuna Moşniţa Nouă şi Şcolile Generale nr. 13 şi nr. 15 din Timişoara. Emotionantă este implicarea doamnei Carmen Pasat (LT „M. Costin” din Paşcani), care a reacţionat printre primele din întreg spaţiul românesc prin trimiterea lucrărilor discipolilor ei, dar şi prin diseminarea printre colegele sale a informaţiei cu privire la concurs. Sau, cît de emoţionantă poate să fie explicaţia doamnei educatoare Elena Zaharia din satul Coada-Stîncii, comuna Ungheni (jud. Iaşi), de care doar Prutul ne desparte, cum avea să le spună picilor de la gradiniţa în care activează? Tot pe atît de importantă a fost insistenţa studentei Iana Olaru de la Universitatea Tehnică din Moldova să expună cîteva lucrări la temă, alături de profesorii Şcolii de Arte Plastice din Făleşti – Lia Gruşca, Ion Roman şi Gheorghe Gruşca.

Mai bine de 191 de lucrări au fost plasate pe Internet şi pot fi vizualizate din orice colţ de lume.  Peste 50 de lucrări au fost vernisate în cadrul oficiului, care atrag atenţia şi curiozitatea vizitatorilor Centrului Comunitar de Acces la Instruire şi Informaţie (CCAII) Făleşti.

Puţin încăpătoare, sala de exponate a fost însă să devină un licăr de lumină, seninătate, de cultură. Indirect, acest vernisaj vine să completeze eforturile dascălilor de la Şcoala de Arte Plastice Făleşti să invite tot mai mulţi copii să se iniţieze în arta penelului. Or, în preajma concursului, şcoala a devenit un local atractiv pentru discipolii ei, dar şi pentru colegii, prietenii acestora.

Evenimentul nu a trecut neobservat în comunitate, pentru că s-a reuşit să se atragă resurse, instituţii, care au reacţionat la ştirea despre inedita expoziţie, amploarea ei, dar şi vernisarea pe Internet. De aceea vizitatorii se interesau nu numai despre concurs şi învingători, ci despre cei ce au contribuit la buna lui desfăşurare. Reprezentanţa UNICEF în Republica Moldova prin intermediul Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Republica Moldova au asigurat cadourile, în timp ce Primăria Făleşti (primar Pavel Ivanciuc), Asociaţia „Consumcoop” Făleşti (preşedinte Oleg Galiţ), dar şi oamenii de afaceri Dumitru Trocin şi Mihail Sîncu în postură de persoane fizice, au făcut ca ziua de 9 mai să fie o frumoasă amintire pentru cei care şi-au văzut nu numai lucrările pe Internet, dar şi să se bucure de o zi frumoasă, plină de comunicare cu semaşii lor din alte localităţi. Pentru că, discipoli fiind ai aceleaşi şcoli, frecventează filialele din localităţile Pruteni, Sărata Veche, Făleşti şi Gimnaziul-internat Făleşti.

Participarea copiilor din 13 judeţe a fost indirectă, chiar dacă dorinţa de a trece Prutul a fost împărtăşită de copii cu vîrste cuprinse între 5 şi 16 ani. Graţie implimentării Proiectului „În Europa prin Internet”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova, această activitate a întrunit copii şi adolescenţi care au pus baza unei comunicări ulterioare. Această comunicare urmează să aibă loc iniţial direct în pagina WEB, făcîndu-se astfel referinţe la subiectele e îi interesează pe ei, lucrările adunate în această galerie.

Concursul a fost un eveniment care se doreşte repetat şi în anii ce urmează. Pentru că sub ochii noştri apărea schiţe şi culori, din care fiecare vizitator al expoziţiei puteau să sustragă doar culorile defenitorii pentru această primăvară, creionînd imaginar, în stilul său, o stare de spirit sau o realitate care a izbutit să ne inspire.

Nu ştiu cum ar fi la plural SOARELE. Şi asta e că cei 23 de participanţi din judeţul Timişoara au insistat să pună într-un colţ de lucrare cîte un soare. Iar învingători ai concursului şi vernisajului au fost în primul rînd vizitatorii, care pot să mai savureze aceste culori pe parcursul lunii mai. Grupuri de liceeni, ghidaţi de diriginţii lor, îşi fac cale către oficiul organizaţiei „Alianţa între generaţii”, la orle de dirigenţie sau înafara orelor de studii, pentru a urmări lucrările colegilor lor, dar şi a tuturor participanţilor care au expus aici, dar şi pe Internet, aceste miraculoase culori ale naturii.

Vitalie Şova,

cl. IX

Liceul Teoretic „M. Eminescu”

Or. Făleşti

Views: 991 | Added by: artsfalesti | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 2
2  
I actually have no scorn for him at all. I hated his innocsistecny, but I wish he was still a Celtic, especially right now. When he played well and did his job, he was a great contributor for the team. I'm glad he's succeeding in Memphis and wish him nothing but the best of luck.

1  
Dragii noştri prieteni, dragi iubitori ai frumosului,
Vă salutăm din frumoasa şi draga Românie!
Suntem deosebit de fericiţi si ne aratăm recunoştinţa, faţă de mâna întinsa peste Prut, care ne-a oferit posibilitatea de a fi alături de voi, cei care, aţi initiat această expoziţie virtuală şi acest concurs adresat tinerelor talente! Nu am pus nicio clipă la îndoială faptul că, aţi intentionat ca acesta să fie şi un pretext de a suda nişte legături care abia se înfiripă, deoarece, trebuie să recunoaştem că, arta vizuală nu are graniţe şi nici oprelişti.
Am urmărit cu atenţie toate lucrările şi recunoaştem cu mâna pe inimă că, pictura şi desenul devin valori umane, dacă sunt puse pe şevalet de către copiii iubitori de natură, de culoare, şi viaţă, toate încununate de talent!
Căci, asta rezultă din desenele tuturor, faptul că, aceşti micuţi pictori, simt pulsul copilăriei! Transpare vitalitatea din verdele crud al primăverii, din copacii înfloriţi şi soarele atât de prezent, după cum bine observa şi Vitalie. Să vă dea D-zeu, tuturor, gânduri curate ca cerul senin de mai, să aveţi răbdarea de a nu trece prin natură şi prin viaţă, fără a simţi răsuflarea caldă şi tandreţea zâmbetului de copil. Să comunicţi şi să cultivaţi prin artă, sub toate formele ei darnice, talentul de care daţi dovadă!
Mulţumim tuturor celor care au sprijinit şi au concurat la buna desfăşurare a amplei acţiuni şi în primul rand, inimosului şi atât de implicatului în toate demersurile, domnului Gh.Şova, juriului şi comunităţii locale din Făleşti. Dacă în anii ce vin ne veţi mai invita , vom fi alături de voi la tot ce interprindeţi! Mult succes!
Inv. Carmen Pasat, Liceul Teoretic ,,Miron Costin,, Paşcani, Iaşi, România

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright MyCorp © 2018 |